By 18 September 2014 0 Comments Read More →

Reflecții asupra muzicii

Muzica în ansamblul ei comunică ceva, pentru cineva.

Muzica a existat înainte să fi existat omul. Iov, cap. 38: 7 spune:  – „… stelele dimineţii izbucneau în cântări de bucurie şi (…) creația lui Dumnezeu scotea strigăte de veselie”

Muzica nu este pentru lume și niciodată nu a fost pentru lume. Muzica este pentru Dumnezeu, El a creat-o, îi aparține.

Odată cu conceperea ființei umane, Dumnezeu îl înzestrează pe acesta și cu abilitatea de a crea muzică, urmând ca acesta în cele din urmă să o întoarcă înapoi înspre Dumnezeu ( Col. 3:16).

Odată cu retragerea responsabilității muzicale, inițial încredințată lui Lucifer (Isaia 14: 11), apare dorința de răzbunare a acestuia, devenind astfel inamicul lui Dumnezeu, și totodată al omului ca și creație a lui D-zeu,  Apoc. 12:12.

Din moment ce rolul inițial în ceea ce privește muzica i-a aprținut lui Lucifer, ar fi o mare greșeală să presupunem că Satana cel răzvrătit și pedepsit de Dumnezeu nu va folosi aceasta pentru a înșela și înrobi omul, luptând astfel împotriva lui  Dumnezeu.

Deoarece muzica este frumoasă și nu ne putem imagina viața fără muzică, vorbim totuși de un aspect care trasează destine.  Aparent o chestiune inofensivă, muzica poate fi veninul unei morți lente și sigure, deoarece ea vine într-un pachet prin care ascultătorul  nu primește doar muzica sub forma unor acorduri inocente, ci mult mai mult.

Prin muzica pe care o ascultăm ni se comunică ceva. Undeva în subconștientul nostru se sedimentează lucruri și stări pe care muzica le transmite ascultătorului sub sedativul celui mai experimentat muzician creat vreodată, Lucifer.

Muzica fascinează ascultătorul în timp ce Lucifer / Satana (împotrivitorul) transmite versurile sale nelegiuite, morala, și standardele sale în mintea oamenilor, fie în mod direct, fie printr-o mascare oarecare, folosindu-se de emisari celebri, promovați tot de el. Lucifer este expertul deghizării binelui în rău și a răului în bine. ·  2 Corinteni 11:14

Pentru a obține închinarea dintotdeauna râvnită (Luca 4:7), Lucifer manipulează muzica în influențarea negativă a omenirii pentru dobândirea închinării (voluntare sau involuntare) a acestora.

Spre exemplu, la mijlocul anilor 50 – începutul anilor 60 – mesajele transmise prin muzică erau aparent inofensive, iar  versurile promovate  erau “vremurile bune”.  Tempo-urile și modelele de ritm au fost expuse într-un context în care au prins repede. Melodiile susținute de ritmurile inovatoare au creat o atmoseferă “Happy Days”, într-un context foarte capricios, mai exact la 5 ani după sfârșitul celui de-al 2-lea război mondial. Se impunea așa ceva, și că tot vorbeam de „deghizarea” lucrurilor, observați strategia.
Artiștii interpreți sau performerii principali ai perioadei respective au fost : Elvis Presley , Chuck Berry , Jerry Lee Lewis , Fats Domino , Little Richard , Platouri , Four Seasons , și James Brown .

În perioada anilor 60 – a apărut „invazia britanică”, muzica motown și muzica folk.  Ca mesaj, se introducea o puternică răzvrătire care urma a fi elementul nelipsit din viitorul muzicii. Acesta promova droguri , și rebeliune, prezentându-le la fel de distractiv și inofensiv.
Muzica British scoate ritmul swing și aduce un tempo ritm mai frenetic . Artiștii interpreți sau performeri au fost: Beatles , Beach Boys , The Rolling Stones , The Temptations , Bob Dylan , Shirelles , Four Tops, etc.

Sfârșitul anilor 60 – începutul anilor ’70 – este perioada „hippie” sau „hipster”, perioadă a mega concertelor în care începe promovarea sexului liber, al drogurilor și al abuzului de alcool, o instigare la iresponsabilitate și imoralitate.  Drogul a devenit sinonim cu muzica rock . Muzica a dobândit un caracter repetitiv și efect hipnotic . Mai mult ritm, mai mult volum și mai multă violență devenine mesajul dominant al melodiilor. Aceasta este perioada în care formațiile au început practicarea distrugerii echipamentului de pe scenă si deasemenea make up-ul la bărbați.
Artiștii interpreți sau performeri au fost: Jimi Hendrix , Janis Joplin , The Doors , Led Zepplin , Crosby , Stills & Nash , Joan Baez , Grateful Dead, Chicago, etc.

Perioada de la începutul anilor ’70 – 80  – deja are ca mesaj muzical ocultismul, sexul , imoralitatea, și abuzul de droguri . Versurile promovau deschis, instigarea la rebeliune , violență, homosexualitate și perversiune . Tot în această perioadă apar mesajele satanice ascunse sau camuflate subliminal. http://ro.wikipedia.org/wiki/Mesaj_subliminal

În această perioadă apare sexul deliberat pe ringurile de dans și în discoteci. Artiștii și interpreții recunosc deschis perversiunea sexuală, contribuind deliberat la degradarea bazelor societatii morale.

Artiștii interpreți sau performeri au fost: Kiss, Rod Stewart, Bee Gees, The Who, Elton John, Alice Cooper, Village People, Black Sabbath, Eagles, Jethro Tull, etc .

Din anii 80 până în prezent – mesajul transmis prin muzică a atins cote maxime. Satana nu mai ascunde motivele lui . Versurile denunță deschis Creștinismul, prezentându-l clar pe diavolul ca răspuns. Artiștii și interpreții care promovează aceste valori sunt prea numeroși pentru a mai fi enumerați. Mesajele despre violență, sex, bani, rebeliune, sinucidere și medicamentele sunt nu numai promovate, dar sunt actionate pe scenă . MTV-ul aduce mesajele lui Satana în case, prin intermediul massmediei.
Muzica a evoluat puternic, fiind cel mai important instrument prin care Satana comunică mesajele sale  distructive generațiilor de astăzi.

Cu toate ca Biblia nu condamnă nicăieri vre-un anumit stil de muzică, trebuie să avem grijă la ceea ce ascultăm și implicit ingerăm prin urechile noastre. Biblia nu menționează nicăieri că vre-un anumit acord sau instrument muzical ar fi nelegiuit, însă Diavolul este expert în pervertirea lucrurilor. Paradoxul cauză-efect este specialitatea satanei.

În timp ce ascultătorul argumentează ca muzica laică fiind inofensivă, vedem clar efectul acesteia, oferind Diavolului circumstanțe atenuante cu privire la aspectele care afectează distructiv ascultătorul în cel putin 3 domenii:

  1. Domeniul identității. Chiar dacă negăm influența muzicii în viața ascultătorului, constatăm influența ei din modul în care unii se comportă, se îmbracă sau piaptană, de exemplu. Personalitatea ascultătorului ajunge să fie grav afectată de imaginea și/sau mesajul transmis de lumea muzicală, care influențează ascultătorul fie la nivelul conștient, fie de subconștient. Stilul remarcabil, care ar putea constitui un exemplu pentru mulţi muzicologi și creativitatea specifică unei personalități unice, este redus la tăcere de mesajul subiectiv transmis prin muzica laică, în contrast cu convingerile personale.
  2. Sistemul de valori începe să se schimbe. Dacă Dumnezeu, credința, familia, căsătoria, simplitatea, iubirea, munca, erau valori clare ale societății, acestea au fost schimbate în detrimentul banilor, bunăstării, a imaginii de sine, a urii, deoarece valorile promovate de mesajele textelor cântate pe acorduri aparent inofensive încep sa-și facă loc în viața ascultătorului.
  3. Principiile se schimbă și ele, formând în viața ascultătorului o filozofie de viață bazată pe ceea ce ți se comunică.

Din păcate mulți ascultători iși compromit principiile, sistemul de valori și chiar identitatea, nu doar ascultând o muzică nocivă, ci chiar cântând-o, sau fredonând-o. Mulți astăzi se zbat stând la rând să urce pe toboganul diavolului prin intermediul unor emisiuni gen: X-factor, The Voice, … got tallent, etc, unde ești îmbrăcat, vorbești și cânți ceea ce vor „ei”. Totul pare inofensiv și aparent inocent însă lucrurile nu stau chiar așa. Cred că același lucru l-ar fi putut spune și micuțul Michael Jackson, care a debutat în muzică la 6 ani, sau contemporani de-ai noștri, gen: Amy Winehouse, Justin Biber, Miley Cyrus, Staphanie Bon Jovi, Eminem, Adam Lambert, etc… Pană la urmă și aceștia adeveresc versete biblice cum ar fi cel din Proverbe 14:12

Nu uita, Dumnezeu a conceput muzica pentru un scop nobil, iar Diavolul a pervertit-o schimbându-i destinația însușindu-și un lucru care nu-i aparține.

Conform Scripturii muzica are 2 scopuri:

1)   Închinare și laudă la adresa lui Dumnezeu.  Efeseni 5: 19

2)  Edificarea și zidirea credincioșilor. 1 Cor. 14:26

Din moment ce muzica este o formă a închinării la adresa lui Dumnezeu, ea poate fi coruptă atunci când este amestecată cu carnalitatea, iar Lucifer știe asta.

Oamenii ar trebui să privească muzica în primul rând prin lentila biblică, apoi prin cea personală (ca și preferință) sau culturală ca și abordare.  Din păcate s-a inversat ordinea, pentru unii.

Pentru cei care sunt la prăpastia cu compromisul, căutând justificări pentru acțiunile lor muzicale, să știți că nici chiar scopul muzicii sacre nu este acela de a atrage pe cei nemântuiți la Domnul Isus Hristos . Duhul Sfânt și Cuvântul lui Dumnezeu sunt entități suficient de puternice pentru a face această lucrare.

Sper ca aceste gânduri să fie un argument suficient pentru a vedea realitatea cu privire la lucrurile care nu se văd, dar totuși există.

Posted in: Articole

Lasă un comentariu

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga un comentariu.