By 30 May 2014 0 Comments Read More →

Platforma „Cultura Dialogului”

Articol de Cristi Șoimaru

Scopul acestui site este acela de a fi o platformă online de opinie, dialog și dezbatere din perspectiva valorilor creștine, și NU un site al unei organizații sau grupări religioase.

Obiectivele acestei platforme online țin de intenția de a oferi un context in care oamenii să împărtășească, dintr-o perspectivă creștină, articole, opinii , informații și propuneri cu privire la dinamici, valori, concepte, acțiuni, problematici, evenimente și inițiative relevante. După cum spune și numele, dorim să fim un spațiu al dialogului civilizat, dinamic, polemic când e cazul, dar mereu respectuos.

Această perspectivă creștină nu este văzută ca un culoar îngust  și uniform în care trebuie să fim „încolonați”, ci o paradigmă care este formată și informată de Viața și Învățăturile Mântuitorului Isus și de Biblie. Noi credem în valoarea și actualitatea poruncii Mântuitorului din Evanghelia după Matei, 6:33, „Căutați mai întâi Împărăția…”

Această platformă este un proiect comun oferit de grupul de lideri GTR. (Mai multe detalii despre acest grup puteți găsi in prezentarea de mai jos.)

Articolele și postările de pe platforma „Cultura Dialogului” vor fi propuse de liderii GTR, dar și de alți autori care împărtășesc valorile creștine și stilul acestei platforme. Intenționăm să abordam atât subiecte „la zi”, dar și subiecte și dinamici care, deși lipsesc de pe agenda televiziunilor de știri, reprezintă aspecte și teme importante pentru persoane, biserici si societate.

În conformitate cu valorile grupului GTR , finalitatea demersului nostru se dorește a fi una pozitivă și cu bun folos. Nu ne referim aici la o abordare de tip „Poliana” (gânduri dulcege și nerealiste) sau la o noua formă de „corectitudine politică”, ci la încercarea de a aborda lucrurile dintr-o perspectivă constructivă și inspirată de har. Chiar si atunci când analiza va fi critică se va avea in vedere puterea de transformare și răscumpărătoare a Evangheliei in orice sferă de influență.

Platforma „Cultura Dialogului” își propune să fie un loc de intersecție și dialog intre urmași ai lui Cristos din diferite biserici și denominații, oameni care caută adevărul și vor să înțeleagă și perspectivele pe care alții le împărtășesc. Ne bazăm pe dorința sinceră de dialog, spiritul deschis și respectul reciproc care sunt atributele urmașilor credibili ai lui Cristos și descurajăm abordările extreme, spiritul parohial și arogant, precum și reacțiile de care firea pământească e, adeseori, capabilă.

Într-o societate și într-o vreme în care, chiar și în sfera organizațiilor creștine, dialogul devine o serie de „monologuri paralele”, de poziționări, comunicări și contra-reacții seci si rigide, noi ne propunem să zidim mai degrabă punți și nu doar ziduri.

Această platformă nu este făcută cu scopul de a susține sau combate un anume cult, organizație sau grupare denominațională sau lider creștin, deși înțelegem că în interacțiunea noastră se vor face și referiri care au de a face cu evenimente, aspecte, persoane și organizații din sfera creștină și denominațională.

Între cetățenii și credincioșii români există o pluralitate de opinii și cutume legate de anumite concepte, practici și abordări legate de teme spirituale, ecleziale, sociale, educaționale și civice. Noi respectăm aceasta pluritate de opinii, dar ne-am bucura ca cei care au aceste opinii să le împărtășească într-un mod onest, cu argumentele lor, dar și cu respect pentru cei care au opinii diferite.

Dialog fără diatribă! Încurajăm dezbaterea liberă bazată pe argumente, opinii și convingeri, dar fără să apelam la violență verbală, jigniri, limbaj licențios, înjurături sau la ironia dusă spre batjocură   Atacăm chestiunile aflate in dialog și faptele discutabile, dar nu încurajam și nu toleram atacurile la persoană, plata unor polițe personale și atitudini vădit anti-creștine. Putem avea dezacorduri, fără să fim dezagreabili.

Există destule forumuri și rețele de socializare în care oamenii pot să posteze comentarii acide și replici „istețe”. Platforma “Cultura Dialogului” își propune să fie o alternativă pentru cei care doresc un altfel de dialog public.

Posted in: Articole

Lasă un comentariu

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga un comentariu.