Arta rezolvării conflictului (2). Recunoașterea greșelii

Continuare (Pentru primul articol, accesați acest link)

Conflictele sunt însoțite de o mare încărcătură emoțională. Se aduc acuzații și se rostesc cuvinte care rănesc. Tensiunea e ridicată și fiecare vrea să demonstreze că are motive să fie supărat. Se întrerup unul pe celălalt și tonul vocii este de obicei ridicat. Poate că unele conflicte nu sunt atât de vocale, însă tensiunea interioară atinge aceleași cote (uneori chiar mai mari). În mijlocul acestei furtuni emoționale putini reușesc să își păstreze calmul și claritatea.

Primul pas în direcția împăcării este să rezistăm impulsului de a ne apăra sau ataca. iar asta este greu! E normal și natural să fim năpădiți de o mulțime de emoții. Emoțiile sunt creația lui Dumnezeu, și au un rol important în viața noastă însă problemele apar atunci când emoțiile sunt cele care ne conduc. Mulți ne dorim să avem reputația unei persoane stabile și stăpână pe sine, însă reputația asta se clădește în situații tensionante. Valoarea unei astfel de persoane o vedem în Proverbe 16:32- Cel încet la mânie prețuiește mai mult decât un viteaz, și cine este stăpân pe sine prețuiește mai mult decât cine cucerește cetăți.”. Când a fost ultima dată când ai rezolvat un conflict respingând imediat acuzațiile și trecând la atac? Biblia ne învață că atunci când ascultăm pe cineva care are ceva împotriva noastră, trebuie să o facem cu răbdare, să vorbim cat mai puțin și să nu reacționăm emoțional (Iacov 3:16-18). Nu am nimic de pierdut (ok, poate că suferă mândria) dacă ascult bine, și rezist tentației să prezint imediat argumentele mele, atunci când cineva îmi spune de ce anume crede că este vina mea.

Un al doilea pas este să nu ne concentrăm pe ce ne rănește. De obicei, acuzațiile care ni se aduc sunt super enervante, fie pentru că sunt exagerate, fie pentru că sunt neadevărate. Însă în aproape orice situație vom găsi și ceva ce merităm. Trebuie să acceptam că nu iese fum fără foc, fie el și foc mic. Cel care respinge acuzațiile binemeritate arată dispreț față de sufletul lui, și lipsă de înțelepciune. (Proverbe 15:32). Trebuie să ascultăm atent și fără să întrerupem.  Trebuie să fim cinstiți atunci când vedem că o anumită acuzație este dreaptă. Să spunem fără ezitare: ‘aici ai dreptate’. O persoană matură se recunoaște după modul în care își asumă greșelile, și își acceptă responsabilitatea. Când reușim să nu reacționăm și să recunoaștem unde am greșit, vom observa că începe să scadă tensiunea dintre noi. Iar șansele rezolvării conflictului încep să crească. Dacă continuăm să avem motive obiective să nu fim de acord cu acuzațiile aduse, cel puțin știm că nu am spus cuvinte de care să ne para rău.

După acest moment, trebuie să mă gândesc ce aș fi putut eu face diferit? Ce avem de învățat amândoi pentru a evita să ne rănim, și distruge relația pe viitor? Nu mai vreau să repet aceeași greșeală. Vom discuta acele aspecte importante și profunde și care contează cu adevărat.

Dumnezeu ne șlefuiește mult prin conflicte. Să speram că un moment de întristare duce la un moment de cercetare a inimii. Ne ajută să ne evaluăm mai bine vorbele, atitudinile și faptele. O persoană înțeleaptă îl întreabă pe Domnul ce trebuie să schimbe în urma unui conflict. Îi spunem celuilalt ‘nu îmi este deloc ușor când aud aceste acuzații însă știu că trebuie să mă liniștesc și să mă gândesc serios la ceea ce mi-ai spus’.

Să recunoști o greșeală, oricât de mică ar fi ea, revelează o inimă smerită, o inimă iubitoare și o imagine de sine sănătoasă. Oamenii care își recunosc ușor greșelile trăiesc în libertate. Cei care sunt captivi dorinței de a impresiona sau de a avea mereu dreptate ajung goi și singuri.

Posted in: Articole

1 comentariu la articolul "Arta rezolvării conflictului (2). Recunoașterea greșelii"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Cristi Șoimaru says:

    Of, of. Cât de bine ar fi dacă mai mulți urmași ai Domnului Isus ar urma astfel de sfaturi?! Ca lider și pastor observ cum o parte importantă din timpul și energia mea sunt consumate pentru a “media/arbitra” conflicte care sunt escaladate pentru că oamenii își urmează impulsurile și nu învățăturile Màntuitorului referitoare la conflict și iertare.

Lasă un comentariu

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga un comentariu.